Τετάρτη
20 Μαρτίου 2019
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Εγκλωβίστηκαν αυτοί που πήραν τα βουνά

10 Ιανουαρίου 19 - RE+D magazine
Εγκλωβίστηκαν αυτοί που πήραν τα βουνά

DEALS

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΓΟΡΑΣΤΗΣ ΠΩΛΗΤΗΣ
02 Ιανουαρίου 19 NBG Pangaea REIC I&B Real Estate (Θυγατρική ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ)
21 Δεκεμβρίου 18 NBG Pangaea REIC -

ΜΕΤΟΧΕΣ

ΔΕΙΚΤΕΣ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Solum Property Solutions

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΕΡΡΙΚΟΣ ΑΡΩΝΕΣ

Επενδυτική - ΕΛΛΑΔΑ

Zeus

Fund - ΕΛΛΑΔΑ

IBI Group

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΕΤΑΔ A.E.

Eταιρεία του Δημοσίου - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Antulio Richetta

Διευθυντής IBI Group
Στάσιμη αναμένεται να είναι το επόμενο 12μηνο η αγορά εξοχικής κατοικίας καθώς επηρεάζεται έντονα και άμεσα από πολιτικές και οικονομικές αναταράξεις.

 

Σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας Geoaxis property & valuation services σταθεροποιητική / ήπια ανοδική πορεία καταγράφεται στις αξίες χειμερινής εξοχικής κατοικίας στα πλέον δημοφιλή τουριστικά θέρετρα της Ελλάδας. Όπως λέει χαρακτηριστικά σε σχέση με πέρυσι τους πολυτελείς προορισμούς όπως η Αράχωβα, ο Άγιος Αθανάσιος, το Καρπενήσι και τα Τρίκαλα Κορινθίας οι αξίες βρέθηκαν συνολικά αυξημένες κατά 0,68% μέσο όρο, ενώ σε σχέση με τα υψηλά του 2008, οι αξίες εξακολουθούν να είναι μειωμένες περισσότερο από το μισό (54%).

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο της Geoaxis, μεταξύ του 4ου τριμήνου 2018 και 2008 καταγράφεται σημαντική πτώση των ζητούμενων τιμών πώλησης χειμερινών εξοχικών κατοικιών, η οποία κινείται συνολικά σε ένα μέσο όρο της τάξης του 54% και για τις τέσσερις περιοχές που προαναφέρθηκαν. Αναλυτικότερα, την μεγαλύτερη μείωση παρουσιάζει ο Άγιος Αθανάσιος όπου από €3.301 / τμ το 2008 η αξία κυμαίνεται σήμερα στα €1.191 /τμ (-64%) και ακολουθούν η Αράχοβα από €3.000 /τμ το 2008 σήμερα στα €1.302 (-57%), τα Τρίκαλα Κορινθίας από €2.250 /τμ το 2008 σήμερα στα €1.144 /τμ (-49%) και τέλος το Καρπενήσι από €2.308 /τμ το 2008 σήμερα στα €1.221 /τμ (-47%).

Τα παραπάνω αποτελέσματα αποτυπώνουν με εύλογο τρόπο την υπερεκτίμηση του Αγίου Αθανασίου αλλά και της Αράχωβας (κυρίως Λιβαδιού) κατά το τέλος της εποχής της υπέρμετρης οικονομικής ευφορίας του 2008. Στον αντίποδα, το Καρπενήσι αναπτυσσόμενο πιο ήπια κατά την περίοδο προ του 2008 φαίνεται να καταγράφει αναλογικά πιο ελεγχόμενη πτώση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σε ετήσια βάση το 4ο τρίμηνο του 2018 καταγράφεται ομοιόμορφη μεν, ιδιαίτερα μικρή δε, άνοδος των τιμών πώλησης χειμερινών εξοχικών κατοικιών, η οποία κινείται σε ένα μέσο όρο της τάξης του μόλις 0,68%. Αναλυτικότερα, την μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζουν τα Τρίκαλα Κορινθίας όπου από €1.134 /τμ το 2017 η ζητούμενη τιμή κυμαίνεται σήμερα στα €1.144 /τμ (0,88%) και η Αράχωβα όπου από €1.291 /τμ το 2017, η ζητούμενη τιμή κυμαίνεται σήμερα στα €1.302 / τμ (0,86%). Ακολουθούν ο Άγιος Αθανάσιος Πέλλας με μικρή αύξηση όπου από €1.184 / τμ το 2017, η ζητούμενη τιμή σήμερα κυμαίνεται στα €1.191 /τμ (0,65%) και τέλος το Καρπενήσι όπου από €1.217 /τμ το 2017 η ζητούμενη τιμή σήμερα κυμαίνεται στα €1.221 /τμ (0.33%).

Η κρίση «άγγιξε» και την εξοχική κατοικία

Η οικονομική κρίση έχει πλήξει έντονα την αγορά χειμερινών εξοχικών κατοικιών αφού η ζήτηση καταγράφεται από μηδενική έως ελαφρά ανοδική, αν και οι τιμές σε σχέση με την αρχή της κρίσης (2008) έχουν σχεδόν μειωθεί στο μισό και περίπου 10.000 σπίτια παραμένουν αδιάθετα. Οι λόγοι για την πτώση της ζήτησης είναι παρόμοιοι με αυτούς που έχουν προκαλέσει τη συνολική κάμψη της αγοράς κατοικίας καθώς η αδυναμία πρόσβασης σε τραπεζική χρηματοδότηση και η υπερβολική αύξηση της φορολογίας, σε συνδυασμό και με την οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα, έχουν καταστήσει την απόκτηση ακινήτων μία μη ελκυστική επιλογή, ακόμα περισσότερο όταν πρόκειται για εξοχικά ακίνητα τα οποία θεωρούνται πλέον ως είδος «πολυτελείας».

Αρκετοί κατασκευαστές που επένδυσαν δανειζόμενοι στην ανέγερση πολυτελών κατοικιών με συνολικό κόστος κατασκευής και αγοράς γης πάνω από €1.500 /τμ βρίσκονται πλήρως εγκλωβισμένοι αφού ούτε η πώληση κάτω από το κόστος δείχνει να ενεργοποιεί την ζήτηση. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα στο Λιβάδι της Αράχωβας όπου μετά το κατασκευαστικό «αμόκ» -σε σημείο που μεζονέτες κτίστηκαν σχεδόν και μέσα στην λίμνη- δεκάδες συγκροτήματα παραμένουν ολοκληρωμένα δίχως καμία προοπτική άμεσης διάθεσης.

Μεσοπρόθεσμη Τάση

Το έτος 2018 καταχωρείται ως το κομβικό έτος σταθεροποίησης της αγοράς, διότι ύστερα από αρκετά χρόνια πτώσης σημειώνεται φέτος ήπια ανοδική πορεία στα εξοχικά σπίτια σε χειμερινούς προορισμούς. Το 2019 αναμένεται απρόβλεπτο καθώς εξακολουθεί και καταγράφεται:

  • Εξαιρετικά μεγάλη μείωση διαθέσιμου εισοδήματος για αγορά εξοχικών ακινήτων,
  • Δυσκολία δυνατότητας τραπεζικού δανεισμού,
  • Απουσία δυνατότητας εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης,
  • Συνεχιζόμενη υπερφορολόγηση,
  • Διαρκώς μεταβαλλόμενη πολιτική σε σχέση με ζητήματα ακίνητης περιουσίας,
  • Ανάγκη αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων με έναρξη πλειστηριασμών,
  • Μη σταθεροποίηση της οικονομικής κατάστασης και αποκατάσταση επιχειρηματικής γαλήνης.

Ως έτος τετραπλών εκλογών και πιθανής αλλαγής της Κυβέρνησης, ο νέος χρόνος αναμένεται να αποτελέσει έτος μη σημαντικών αλλαγών. Χαμηλές προσδοκίες, λίγες πράξεις, αναιμική ανάπτυξη νέων έργων και μηδενική τραπεζική χρηματοδότηση πιστεύουμε θα είναι τα βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά στην συγκεκριμένη αγορά το 2019.


 

 

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο