Σάββατο
23 Μαρτίου 2019
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Χτίζεται φούσκα στα Νότια Προάστια

05 Μαρτίου 19 - RE+D magazine
Χτίζεται φούσκα στα Νότια Προάστια

DEALS

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΓΟΡΑΣΤΗΣ ΠΩΛΗΤΗΣ
02 Ιανουαρίου 19 NBG Pangaea REIC I&B Real Estate (Θυγατρική ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ)
21 Δεκεμβρίου 18 NBG Pangaea REIC -

ΜΕΤΟΧΕΣ

ΔΕΙΚΤΕΣ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Solum Property Solutions

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

Eurobank Property Services

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

Α&Μ Αrchitects| Engineers| Project Managers

Κατασκευαστική - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Δημήτρης Ανδρίτσος

Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank Property Services
Τιμές που ξεπερνούν τις €6.000 τμ. και μάλιστα χωρίς ΦΠΑ έχουν εμφανιστεί το τελευταίο 6μηνο σε νέες οικοδομές σε Βούλα και Γλυφάδα.

Τα ποσά αυτά δείχνουν πως η αγορά κατοικίας έχει όχι μόνο ανακάμψει σε χρόνο ρεκόρ, αλλά έχει ξεπεράσει και τις προ κρίσης τιμές πώλησης. Και όσοι ισχυρίζονται ότι τα σπίτια αυτά απευθύνονται αποκλειστικά σε ξένους (golden visa, AirBnB κλπ.) πλανώνται πλάνην οικτράν.
 
Η συντριπτική πλειοψηφία των αγοραστών είναι Έλληνες, οι οποίοι τοποθετούνται στη στροφή της πόλης προς τη θάλασσα, και τα έργα αναβάθμισης του παραλιακού μετώπου. Όσον αφορά τις πράξεις, οι μεσίτες της περιοχής μιλούν για «χρήμα από τα σεντούκια».
 
Οι νέες αυτές οικοδομές έχουν στρέψει πολλούς developers προς την παραλία, μόνο που το ρόλο της εταιρείας ανάπτυξης διεκδικεί σήμερα πλήθος ανθρώπων οι οποίοι διαθέτουν, απλά, ρευστότητα.
Παρόλα αυτά ανάγκες για νέο προϊόν υπάρχουν. Και αυτό το δημιουργεί η «εγκατάλειψη» των βορείων προαστίων από τα στελέχη. Αυτός είναι και ο λόγος που σε Κηφισιά, Ερυθραία και Εκάλη οι τιμές έχουν «γκρεμιστεί». Η προσφορά είναι τέτοια που γίνονται πράξεις ακόμη και με €2.000/τμ.
 
Δεδομένου ότι τραπεζικός δανεισμός στα υπό διαμόρφωση επίπεδα τιμών δεν υπάρχει, και η κρίση επί της ουσίας δεν έχει λήξει, η νότια πλευρά του λεκανοπεδίου διατρέχει τον κίνδυνο να γεμίσει με στοιχειωμένα γιαπιά, αν όπως όλα δείχνουν σφίξει και η ευρωπαϊκή πολιτική για τη αθρόα χορήγηση βίζας από τα κράτη μέλη του Νότου.
 
Βρισκόμαστε έτσι σε ένα νέο τοπίο, που από τη μία οι τράπεζες προσπαθούν να αποφύγουν μια νέα ανακεφαλαιοποίηση –όπως ομολόγησε και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης-, τα κρυμμένα λεφτά βγαίνουν από τα σεντούκια αναζητώντας γρήγορες και υψηλές αποδόσεις, και η αγορά κατοικίας μετασχηματίζεται όπως επιβάλλει η νέα οικονομία του διαμοιρασμού.
 
Από την άλλη πλευρά κάποιοι προσπαθούν να ενταχθούν στο διάδοχη εκδοχή του νόμου Κατσέλη και να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς Ταμεία και Εφορία. Εδώ αποκαλύπτονται οι πολλαπλές ταχύτητες της αγοράς.
Το σύνολο των οφειλετών της Εφορίας είναι 4.064.750 φορολογούμενοι, οι οποίοι οφείλουν συνολικά €104 δισ. 

Η ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Μόνο από τους μεγαλοοφειλέτες, η ΑΑΔΕ σκοπεύει να εισπράξει εντός του 2019 €675 εκατ. Η συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών του δημοσίου, χρωστάει ποσά μέχρι €500!
Από αυτούς, οι 2.219.151 χρωστάνε ποσά μέχρι €500 με το σύνολο των οφειλών τους να φτάνει τα €300 εκατ.

Και ακόμη:
  • 520.000 ΑΦΜ, οφείλουν ποσά έως €10.
  • 340.000 φορολογούμενοι οφείλουν από €10 - €50
  • 2.219.151 χρωστάνε ποσά μέχρι €500 με το σύνολο των οφειλών τους να φτάνει τα €300 εκατ.
  • Μόλις 42.877 ΑΦΜ (φυσικά ή νομικά πρόσωπα), οφείλουν €90 δισ.! 

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο