Τετάρτη
20 Μαρτίου 2019
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

H Eurobank ανοίγει το παιχνίδι

08 Ιανουαρίου 19 - Γιάννης Δ. Παπαδομαρκάκης
H Eurobank ανοίγει το παιχνίδι

DEALS

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΓΟΡΑΣΤΗΣ ΠΩΛΗΤΗΣ
02 Ιανουαρίου 19 NBG Pangaea REIC I&B Real Estate (Θυγατρική ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ)
21 Δεκεμβρίου 18 NBG Pangaea REIC -

ΜΕΤΟΧΕΣ

ΔΕΙΚΤΕΣ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε

Oργανισμός - ΕΛΛΑΔΑ

IBI Group

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΕΤΑΔ A.E.

Eταιρεία του Δημοσίου - ΕΛΛΑΔΑ

ΕΡΡΙΚΟΣ ΑΡΩΝΕΣ

Επενδυτική - ΕΛΛΑΔΑ

Solum Property Solutions

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Antulio Richetta

Διευθυντής IBI Group
Μέσα σε ένα σκηνικό αβεβαιότητας, το 2019 κρύβει σημαντικές εξελίξεις για το ευάλωτο τραπεζικό σύστημα. Η «αντεπίθεση» Watsa, αν πετύχει, θα δημιουργήσει ένα σχήμα καθαρό και έτοιμο για την επόμενη ημέρα. Η λύση της άσκησης δίνει μια καθαρή τράπεζα, ένα mega servicer, ένα στρατηγικό συνεταίρο (τον αγοραστή της FPS) και τεράστιες οικονομίες κλίμακας με την αποχώρηση μεγάλου αριθμού τραπεζοϋπαλλήλων.

Σε ότι αφορά την EPS (Eurobank Property Services), όπως όλα δείχνουν η μπίλια κάθισε στον ιταλικό πάροχο υπηρεσιών αξιολόγησης και διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων Cerved Credit Management μέλος του ομίλου Cerved ενός από τους μεγαλύτερους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας στην Ευρώπη. Στην προίκα της περιλαμβάνεται και το χαρτοφυλάκιο της Grivalia ως προς την παροχή υπηρεσιών νομικών και πολεοδομικών ελέγχων, ενώ το τίμημα θα ανακοινωθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. 

Η μείωση του κόστους που επιφέρει η τεχνολογία σε συνδυασμό με τη μείωση προσωπικού (το 2019 θα κλείσουν περί τα 60 υποκαταστήματα, κυρίως του ΤΤ, από τα περίπου 400 σήμερα) εκτιμάται ότι θα μπορέσει να κρατήσει το μικρότερο σχήμα μέσα στον ανταγωνισμό που δημιουργούν οι ξένοι originators που μέσα από πλατφόρμες καλύπτουν σήμερα τις απαιτήσεις του επενδυτικού κοινού των €200.000, καθώς μπορούν –ηλεκτρονικά- να διαθέσουν ομόλογα και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα, με σημαντικά μικρότερες επιβαρύνσεις απ’ ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, απλά ανοίγοντας ένα υποκατάστημα στην ελληνική αγορά. Ακόμη και στεγαστικά δάνεια με επιτόκια… Γερμανίας θα κληθούν να ανταγωνιστούν σύντομα οι ελληνικές τράπεζες.

Όσο για τους υπαλλήλους, αυτοί θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα σε τέσσερα σενάρια, που ξεκινούν από bonuses για εκείνους που θα αυξήσουν την παραγωγικότητα τους εργαζόμενοι στις εταιρείες διευθέτησης κόκκινων δανείων (έτσι και αλλιώς σήμερα οι τράπεζες απασχολούν περισσότερο από το μισό τους προσωπικό σε αυτόν τον τομέα), μέχρι την απόλυση με εξάμηνη προειδοποίηση στην περίπτωση που δεν πιάσουν κανένα στόχο. Ως μπόνους θεωρείται και η μετακίνηση σε εταιρεία εξυπηρέτησης και διαχείρισης κόκκινων δανείων.

Μένει πλέον στην Κυβέρνηση να διατηρήσει την οικονομία σε μια ισχνή ανοδική τροχιά, ώστε μέσα στην επόμενη τριετία να εμφανίσουν στοιχειώδη κερδοφορία όλες οι τράπεζες.

Το τίμημα που κατέβαλε εν είδει αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ο Ινδός διαχειριστής, ήταν η Grivalia, που θα κληθεί με την ολοκλήρωση της συμφωνίας να πουλήσει το σύνολο του χαρτοφυλακίου της πλην -λογικά- του κτιρίου της Νέας Ιωνίας (Αθήνα 2004) και εκείνο του Ταύρου που στεγάζονται οι υπηρεσίες καρτών. Όλα τα υπόλοιπα θα βγουν στην αγορά από το καλοκαίρι αρχής γενομένης με τα Praktiker και τα καταστήματα του Σκλαβενίτη.

 

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο