Τετάρτη
20 Μαρτίου 2019
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Οκτώ μνηστήρες για τα κτίρια του Βωβού

18 Δεκεμβρίου 18 - Γιάννης Δ. Παπαδομαρκάκης
Οκτώ μνηστήρες για τα κτίρια του Βωβού

DEALS

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΓΟΡΑΣΤΗΣ ΠΩΛΗΤΗΣ
02 Ιανουαρίου 19 NBG Pangaea REIC I&B Real Estate (Θυγατρική ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ)
21 Δεκεμβρίου 18 NBG Pangaea REIC -

ΜΕΤΟΧΕΣ

ΔΕΙΚΤΕΣ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Savills

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

Solum Property Solutions

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

IBI Group

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΕΤΑΔ A.E.

Eταιρεία του Δημοσίου - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Antulio Richetta

Διευθυντής IBI Group
Πέντε ΑΕΕΑΠ (επενδυτικές ακινήτων) και τρεις εταιρείες συμμετοχών διεκδικούν το χαρτοφυλάκιο τεσσάρων επαγγελματικών ακινήτων, τρία εκ των οποίων αποτελούσαν περιουσιακά στοιχεία της «Μπάμπης Βωβός – Διεθνής Τεχνική».
 
Οπως κατ’ αποκλειστικότητα έγραφε το eRED στις 2 Νοεμβρίου, πρόκειται για κτήρια μισθωμένα σε πολυεθνικές (Vodafone, Samsung, Porsche Hellas και AXA), στους άξονες της Κηφησίας και της Μιχαλακοπούλου.
 
Η τελική συμφωνία αναμένεται να υλοποιηθεί στις αρχές του νέου έτους καθώς διανύουμε ήδη την περίοδο των εορτών και οι υποψήφιοι δεν έχουν καταθέσει δεσμευτικές προσφορές. Στην αγορά τρέχει τη ίδια ώρα ο διαγωνισμός για τα κτίρια της gruppo Dolphin με κερασάκι το κτίριο που στεγάζει τμήμα της τράπεζας Πειραιώς στη Βασ. Σοφίας (πρώην BNP Paribas) και εκτιμάται πως θα πωληθεί με απόδοση κοντά στο 5% μετά και την αύξηση του ενοικίου που καταβάλλει η τράπεζα.
Πανγαία, Grivalia, Τrastor, Orilina, BriQ, αλλά και η νεοσύστατη Noval, έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον σε τιμές αγοράς (αποδόσεις 7% - 7,5%). Στους διεκδικητές περιαμβάνονται ακόμη ο Δρομέας (Greco), η Hines και ένα ακόμη fund αμερικανικής προέλευσης.
Το πάρτι των ακινήτων προβολής στην Ελλάδα άρχισε με τις τράπεζες σε ρόλο πρωταγωνιστή, οι οποίες διώχνουν ακίνητα προβολής, κυρίως λόγω κόκκινων δανείων. Ταυτόχρονα είναι σαφές ότι μιλάμε για μια αγορά αγοραστών καθώς σήμερα, όποιος διαθέτει ρευστότητα καθορίζει και τις τιμές.
 
Πόσο αντέχουν οι τράπεζες

Οι τράπεζες συνειδητοποιούν ότι
·       Ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στις συστημικές τράπεζες έφθασε τα € 94,4 δισ.
·       Οφείλουν να περιορίσουν τα ανοίγματα αυτά κατά 40% μέχρι το τέλος του 2019.
·       Βασικά εργαλεία είναι οι αναδιαρθρώσεις, η τιτλοποίηση, η ενεργοποίηση εισπρακτικών εταιρειών, οι διαγραφές και οι πωλήσεις δανείων.
 
Ερευνώντας τις αντοχές των τραπεζών με γνώμονα τη διατήρηση του δείκτη CET1 άνω του 12,5%, η ΤτΕ συμπεραίνει ότι «το μεγαλύτερο δυνητικό έλλειμμα κεφαλαίων προκύπτει στην περίπτωση πώλησης του συνόλου αθροιστικά των καταγγελμένων επιχειρηματικών και καταναλωτικών απαιτήσεων και των αντίστοιχων ανοιγμάτων τους σε καθυστέρηση άνω των 360 ημερών, ήτοι του 44,8%% των NPEs ή €46,1 δισ., σε τιμές κάτω του 13,4% της ονομαστικής αξίας».
 
«Στην περίπτωση πωλήσεων μόνο επιχειρηματικών απαιτήσεων», υποστηρίζουν αρμόδιοι της ΤτΕ, «συμπεριλαμβανομένων των καταγγελμένων που βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 360 ημερών, προκύπτει κεφαλαιακό έλλειμμα μόνο σε τιμές κάτω του 10% και σε ποσοστό πωλήσεων άνω του 75% των ανοιγμάτων, ήτοι σε ποσό άνω των €27,1 δισ».
 
Η αρχή έγινε με την Eurobank, όταν ο Πρεμ Γουάτσα αποφάσισε να θυσιάσει την επενδυτική ακινήτων για να σώσει την τράπεζα.
 
Αυτό εξηγεί γιατί η Grivalia αρχίζει να ασχολείται περισσότερο μετά του οίκου της καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, μείωσε το αρχικά προσφερόμενο τίμημα.

    

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο