Σάββατο
23 Μαρτίου 2019
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Πώς θα τονωθούν οι τιμές των ακινήτων

15 Φεβρουαρίου 19 - Γιάννης Δ. Παπαδομαρκάκης
Πώς θα τονωθούν οι τιμές των ακινήτων

DEALS

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΓΟΡΑΣΤΗΣ ΠΩΛΗΤΗΣ
02 Ιανουαρίου 19 NBG Pangaea REIC I&B Real Estate (Θυγατρική ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ)
21 Δεκεμβρίου 18 NBG Pangaea REIC -

ΜΕΤΟΧΕΣ

ΔΕΙΚΤΕΣ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Solum Property Solutions

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

Eurobank Property Services

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

Α&Μ Αrchitects| Engineers| Project Managers

Κατασκευαστική - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Δημήτρης Ανδρίτσος

Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank Property Services
Ρόλο θεματοφύλακα των πράξεων που γίνονται στην αγορά ακινήτων αναλαμβάνει η Τράπεζα της Ελλάδος στα πρότυπα του IPD.
 
 Το εγχείρημα, αν και έχουν γίνει αλλεπάλληλες προσπάθειες στο παρελθόν, στοχεύει την τόνωση των τιμών των ακινήτων την ώρα που οι συστημικές –κυρίως- τράπεζες αναγκάζονται να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία, σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.
 
Οι αρμόδιοι θεωρούν ότι η δημιουργία δεικτών συναλλαγών θα μπορέσουν να «χτίσουν» επίπεδα τιμών που να τεκμηριώνονται από πραγματικά δεδομένα.
 
Ετσι οι πλειστηριασμοί, που θα ενταθούν μέσα στο 2019, θα μπορούσαν να αποτελέσουν εφαλτήριο έντασης της ζήτησης με απώτερο στόχο τη δημιουργία μιας μεγαλύτερης κινητικότητας στην αγορά των επαγγελματικών –κυρίως- ακινήτων και την ταυτόχρονη αύξηση της διαφάνειας της συγκεκριμένης αγοράς.
 
Αυτά ήταν τα βασικά συμπέρασματα της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με τους φορείς RICS και ULI, αν και υπήρξαν όχι μόνο αμφιβολίες για το εγχείρημα, αλλά και αντιρήσεις από εκπροσώπους εταιρειών που κάνουν μεγάλο αριθμό πράξεων σε ετήσια βάση.
 
Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ

Η βασικότερη άρνηση -αφορά για πολλούς λόγους- την ανακοίνωση του τιμήματος και συνακόλουθα των αποδόσεων της κάθε αγοραπωλησίας μιας και εκτός των εισηγμένων επενδυτικών εταιρειών ακινήτων, οι αγοραστές περισσότερο επιθυμούν να καλύπτονται από συμφωνίες εμπιστευτικότητας για μεγάλο χρονικό διάστημα αφότου έχει ολοκληρωθεί η πράξη.
 
Και ακόμη, η ελλειπής ανακοίνωση στοιχείων κανει τα δεδομένα μη επεξεργάσιμα. Παρόλα αυτά, στην περίπτωση που συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός δεδομένων θα μπορούσαν να δημιουργούνται σε διάφορα επίπεδα χωρικών ενοτήτων δείκτες στα πρότυπα διεθνών Οργανισμών όπως ο IPD, αν και ο γνωστός αναλυτής του Οργανισμού καθηγητής Σωτήρης Τσολάκος έχει κατ’ επανάληψη προτείνει μεθόδους ώστε να μην χρειάζεται να «ανακαλύπτεται ο τροχός».
 
Το ζητούμενο είναι να μπορέσουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι με το θέμα και κυρίως οι συνδαιτημόνες της αγοράς των NPLs να μπορέσουν να τιμολογήσουν τα χαρτοφυλάκια που καλύπτονται από υποθήκες σε υψηλότερες από τις τιμές που προσφέρουν σήμερα τα επενδυτικά σχήματα, που τιμολογούν με βάση τον κίνδυνο της χώρας, ελλείψει μηχανισμού αξιολόγησης της «ποιότητας» των χαρτοφυλακίων.
 

Να βρεθεί δηλαδή ένας τρόπος να δημιουργηθεί μια αγορά CLO ως μείγμα των προτάσεων της ΤτΕ και του ΤΧΣ, ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να απομειώσουν τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα κατά €40 δισ. την επόμενη διετία χωρίς να υπάρξει ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης και να μην αναγκαστεί το Δημόσιο να εκταμιεύσει τον αναβαλλόμενο φόρο. 

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο