17 Φεβρουαρίου 2019
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Σε ανοδική τροχιά η αγορά των διαμερισμάτων

13 Νοεμβρίου 18 - RE+D magazine
Σε ανοδική τροχιά η αγορά των διαμερισμάτων

DEALS

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΓΟΡΑΣΤΗΣ ΠΩΛΗΤΗΣ
22 Δεκεμβρίου 22 NBG Pangaea REIC
20 Δεκεμβρίου 22 BRIQ PROPERTIES REIC

ΜΕΤΟΧΕΣ

ΔΕΙΚΤΕΣ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Αυξημένες κατά μέσο όρο 2,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017 ήταν οι τιμές των διαμερισμάτων το γ΄ τρίμηνο του 2018 σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΤτΕ.

Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το α΄ και β΄ τρίμηνο του 2018 η αύξηση διαμορφώθηκε σε 0,3% και 1,2% αντίστοιχα, ενώ για το σύνολο του 2017 οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 1,0%. 

Πιο αναλυτικά, η αύξηση των τιμών το γ΄ τρίμηνο του 2018 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017 ήταν 2,9% για τα «νέα» διαμερίσματα, δηλ. ηλικίας έως 5 ετών και 2,2% για τα «παλαιά», δηλ. ηλικίας άνω των 5 ετών. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, για το 2017 ο μέσος ετήσιος ρυθμός μείωσης των τιμών για τα «νέα» και τα «παλαιά» διαμερίσματα ήταν 0,7% και 1,2% αντίστοιχα.

Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι η αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων το γ΄ τρίμηνο του 2018 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017 ήταν 3,7% στην Αθήνα, 1,9% στη Θεσσαλονίκη, 1,2% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 1,6% στις λοιπές περιοχές της χώρας.

Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, για το 2017 η μείωση των τιμών των διαμερισμάτων στις ίδιες περιοχές σε σχέση με το 2016 ήταν 1,0%, 1,4%, 1,1% και 0,8% αντίστοιχα. 

Για την κατασκευή των δεικτών της Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με τις τιμές στην αγορά οικιστικών ακινήτων χρησιμοποιούνται τα αναλυτικά στοιχεία από τις εκτιμήσεις των τραπεζών για την τρέχουσα εμπορική αξία των οικιστικών ακινήτων, καθώς και πληροφορίες για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους. Ο αριθμός των εκτιμήσεων που έχουν ήδη αναγγελθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος (έως το τέλος Οκτωβρίου του 2018) έφθασε συνολικά τις 722,9 χιλιάδες (65,7% διαμερίσματα, 19,1% μονοκατοικίες, 6,2% μεζονέτες, 6,2% οικόπεδα και 2,8% λοιπά ακίνητα).
 
 
Περαιτέρω αύξηση προβλέπει το πρακτορείο Reuters

Την άνοδο που συνέχισε να σημειώνει η ελληνική αγορά ακινήτων και κατά το γ' τρίμηνο της οικονομικής χρήσης, σχολιάζει σε δημοσίευμα το πρακτορείο Reuters που επισημαίνει οτι η ενίσχυση του ενδιαφέροντος ξένων επενδυτών ενδεχομένως να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των τιμών.
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα τα ακίνητα αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο μέρος του πλούτου των νοικοκυριών στην Ελλάδα, η οποία κατέχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ιδιοκτησίας στην Ευρώπη -80%- έναντι ενός μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης 70%, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στεγαστικών Δανείων.
 
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας βελτιώθηκαν μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου ύψους 86 δισ. ευρώ τρία χρόνια πριν. Η οικονομία της χώρας σημείωσε άνοδο για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο αλλά με πιο αργούς ρυθμούς το τελευταίο τρίμηνο εξαιτίας της μείωσης των επενδυτικών δαπανών.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο