Τετάρτη
20 Μαρτίου 2019
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Στο «σφυρί» κτίρια του Βωβού

02 Νοεμβρίου 18 - Γιάννης Δ. Παπαδομαρκάκης
Στο «σφυρί» κτίρια του Βωβού

DEALS

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΓΟΡΑΣΤΗΣ ΠΩΛΗΤΗΣ
02 Ιανουαρίου 19 NBG Pangaea REIC I&B Real Estate (Θυγατρική ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ)
21 Δεκεμβρίου 18 NBG Pangaea REIC -

ΜΕΤΟΧΕΣ

ΔΕΙΚΤΕΣ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

ΕΡΡΙΚΟΣ ΑΡΩΝΕΣ

Επενδυτική - ΕΛΛΑΔΑ

ΕΤΑΔ A.E.

Eταιρεία του Δημοσίου - ΕΛΛΑΔΑ

ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε

Oργανισμός - ΕΛΛΑΔΑ

IBI Group

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

Eurobank Property Services

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Δημήτρης Ανδρίτσος

Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank Property Services

Antulio Richetta

Διευθυντής IBI Group
Λίγες μόνο μέρες πριν ανακηρυχθεί ο πλειοδότης του Jupiter, η Alpha ξαναχτυπά, με την πώληση ενός χαρτοφυλακίου τεσσάρων ακινήτων τρία εκ των οποίων ανήκαν στον μεγαλοεργολάβο Μπάμπη Βωβό.

Πρόκειται για το κτίριο της Vodafone στην Αγία Βαρβάρα, τα κεντρικά της Samsung στην Κηφησίας και το κτίριο πάνω στο δαχτυλίδι της Αττικής Οδού. Κτίρια με ιστορία για την πάλαι ποτέ κρατεά «Διεθνή Τεχνική» καθώς καθένα από αυτά σηματοδότησε και χρονικές περιόδους αλλαγής ύφους, αλλά και ενοικιαστών στους οποίους απευθυνόταν ο τέως βασιλιάς του γραμμικού επιχειρηματικού άξονα της Αθήνας. 

Το τέταρτο κτίριο που θα δόσει στην αγορά η συστημική τράπεζα, σύμφωνα με πληροφορίες, στεγάζει σήμερα πολυεθνική εταιρεία, επί της Μιχαλακοπούλου.

Οι μνηστήρες

Υποψήφιοι αγοραστές αρκετοί, με πρώτες τις ΑΕΕΑΠ, που αυτές τις μέρες ακονίζουν τα ξίφη τους καθώς ετοιμάζονται να διεκδικήσουν ένα άλλο χαρτοφυλάκιο, εκείνο του αργεντίνου της Gruppo Dollhin, που αποεπενδύει και φεύγει από Ελλάδα αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Πανγαία, Grivalia, Τrastor, BriQ, αλλά και η νεοσύστατη Orilina, έχουν στόχο να εντάξουν στο χαρτοφυλάκιο τους κατ’ αρχήν το κτίριο της τράπεζας Πειραιώς στη Βασ. Σοφίας (πρώην BNP Paribas), που από την ερχόμενη εβδομάδα θα προσφέρεται με υψηλότερο ενοίκιο, καθώς λήγει η σύμβαση και προβλέπεται αναθεώρηση του καταβαλλόμενου τιμήματος.

Εκτιμήσεις των ειδικών κάνουν λόγο για πώληση με απόδοση κάτω από 6%, την ώρα που τα υπόλοιπα τρία κτίρια του Μάρκου Μαρσέλο Μιντλίν υπολογίζεται ότι θα πουληθούν στις τρέχουσες αποδόσεις γραφείων που κινούνται γύρω στο 7%.

Αυτό οδηγεί σε ένα νέο deal αξίας περί τα 30 εκατ., αν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη όπως την άνοιξη, που η  «Δρομέας capital» τίναξε στον αέρα τη μπάνκα αγοράζοντας με 5% από την Εθνική, στο Μαρούσι.

Ολα δείχνουν ότι το πάρτι των ακινήτων στην Ελλάδα άρχισε με τις τράπεζες σε ρόλο πρωταγωνιστή, οι οποίες διώχνουν ακίνητα προβολής, κυρίως λόγω κόκκινων δανείων. Ταυτόχρονα είναι σαφές ότι μιλάμε για μια αγορά αγοραστών καθώς σήμερα, όποιος διαθέτει ρευστότητα καθορίζει και τις τιμές.
 
Πλειστηριασμοί

Παράλληλα επιταχύνεται ο ρυθμός των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών καθώς στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-auctions.gr έχουν αναρτηθεί συνολικά 21.892, με τους 786 εξ αυτών να έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα. Πλειστηριασμούς ακινήτων προγραμματίζει και η ΑΑΔΕ αρχής γενομένης από σήμερα, ενώ μέσα στο Νοέμβριο θα πραγματοποιηθούν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων συνολικά 28.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο