Σάββατο
23 Μαρτίου 2019
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Θα υπάρξουν αρκετά deals ακόμη στην Ελλάδα

25 Φεβρουαρίου 19 |
Dziurmαn

DEALS

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΓΟΡΑΣΤΗΣ ΠΩΛΗΤΗΣ
02 Ιανουαρίου 19 NBG Pangaea REIC I&B Real Estate (Θυγατρική ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ)
21 Δεκεμβρίου 18 NBG Pangaea REIC -

ΜΕΤΟΧΕΣ

ΔΕΙΚΤΕΣ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

ΕΡΡΙΚΟΣ ΑΡΩΝΕΣ

Επενδυτική - ΕΛΛΑΔΑ

ΕΤΑΔ A.E.

Eταιρεία του Δημοσίου - ΕΛΛΑΔΑ

Eurobank Property Services

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Δημήτρης Ανδρίτσος

Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank Property Services
Πεπεισμένη ότι η Ελλάδα «έχει όλα τα εφόδια για να γίνει μια επιτυχημένη οικονομία» και αισιόδοξη ότι η θετική πορεία των μεταρρυθμίσεων στη χώρα «θα συνεχιστεί με κάπως ταχύτερο ρυθμό» εμφανίζεται η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για την Ελλάδα και την Κύπρο, Sabina Dziurman.

Aπόσπασμα απο την συνέντευξη που παραχώρησε η Sabina Dziurman στο ΑΠΕ

Κατά το 2018 η χρηματοδότηση της ΕBRD στην Ελλάδα υπερέβη το επίπεδο των 2 δισ. ευρώ. Τι περιμένετε για το 2019 από την άποψη της συνολικής χρηματοδότησης σας για την ελληνική αγορά;

Πράγματι, το 2018 ήταν πολύ καλό έτος για την ΕBRD στην Ελλάδα. Από τότε που ξεκινήσαμε, πραγματοποιούμε όλο και περισσότερες επενδύσεις κάθε χρόνο, καταφέρνοντας να κάνουμε την Ελλάδα την τρίτη μεγαλύτερη χώρα της Τράπεζας, ξεπερνώντας το επίπεδο των 2 δισ. ευρώ (2,4 δισ. ευρώ συνολικά μέχρι σήμερα). Είμαστε ακόμα στη διαδικασία οριστικοποίησης του επιχειρηματικού μας σχεδίου για το τρέχον έτος, οπότε δεν μπορώ να πω σε τι επίπεδα θα ανέλθει η χρηματοδότηση. Εάν μία ή περισσότερες από τις μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις κλειδώσουν και αν χρειαστεί η στήριξη της EBRD, τότε ο όγκος των εργασιών μας θα μπορούσε να είναι παρόμοιος με πέρυσι. Γνώμονάς μας στην Ελλάδα είναι η ζήτηση και πάντα ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες, όσο η απαιτούμενη χρηματοδότηση ταιριάζει με τα γενικά μας κριτήρια.

Δεδομένου ότι η ΕBRD συνεχίζει την παρουσία της στην Ελλάδα μέχρι το 2025, σε ποιους τομείς αναμένετε περισσότερα projects κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου; Λαμβάνοντας υπόψη τα θεμελιώδη στοιχεία της ελληνικής αγοράς, υπάρχουν εκτιμήσεις σχετικά με το επίπεδο της συνολικής χρηματοδότησης σας μεταξύ 2019 και 2025;

Για το 2019, αναμένω ότι η Τράπεζα θα επικεντρωθεί σε συναλλαγές σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πιθανώς σε κάποια projects στον ξενοδοχειακό και στον τομέα των real estates. Στο πλαίσιο του έργου μας για στήριξη των κεφαλαιαγορών θα προσπαθήσουμε επίσης να συμμετάσχουμε στην έκδοση καλυμμένων ομολόγων από τράπεζες ή στην έκδοση εταιρικών ομολόγων. Εξετάζουμε ενεργά τις ευκαιρίες στην αγροβιομηχανία, έναν από τους πιο δυναμικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, καθώς και σε άλλες επιχειρήσεις που εξάγουν τα προϊόντα τους και θέλουν να αυξήσουν τις εξαγωγές τους. Όπως είπα και προηγουμένως, είμαστε έτοιμοι επίσης να παράσχουμε στήριξη στις ιδιωτικοποιήσεις.
Προς τα μέσα του τρέχοντος έτους θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία εντοπισμού των αναγκών και των "μεταβατικών κενών" της ελληνικής οικονομίας. Τα αποτελέσματα αυτής της διαγνωστικής διαδικασίας θα ενσωματωθούν αργότερα στη νέα μας στρατηγική για την Ελλάδα, που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται στα μέσα του 2020 και θα διαρκέσει μέχρι και το τέλος του εργασιών μας στη χώρα το 2025. Σε αυτό το στάδιο, δεν θα ήθελα να προεξοφλήσω την έκβαση αυτής της αναθεώρησης, αλλά ελπίζω ότι θα εντοπίσει την ανάγκη για ίδια κεφάλαια σε μια αγορά όπου πολλές επιχειρήσεις πάσχουν από υπερβολική μόχλευση.
 
Πόσες συναλλαγές επεξεργάζεστε στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και σε ποιους τομείς;
 
Έχουμε πολλή δουλειά! Αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω χωρίς να αποκαλύψω εμπιστευτικές πληροφορίες! Η τρέχουσα στρατηγική μας, στην οποία και εξακολουθούμε να εμμένουμε, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα τομέων και παρέχει τις γενικές κατευθύνσεις για το έργο μας στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι πάντα υπερβαίνουμε τις προσδοκίες και είμαι αισιόδοξη ότι το ίδιο θα γίνει και το 2019.
 
Πέρυσι η ΕBRD ξεκίνησε ένα νέο συμβουλευτικό πρόγραμμα για μικρές επιχειρήσεις. Πώς πήγε αυτό; Πόσες επιχειρήσεις επωφελήθηκαν μέχρι τώρα και ποια είναι η εκτίμηση για τις εταιρείες που υποστηρίζονται για τη συνολική διάρκεια του προγράμματος;
 
Πράγματι, τον Μάρτιο του 2018 ξεκινήσαμε το «Πρόγραμμα Συμβουλευτικής για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις» που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ευρωπαϊκoύ Κόμβου Επενδυτικών Συμβουλών, και πρόσφατα συμπληρώθηκε με χρηματοδότηση από το ελληνικό κράτος. Συνολικά θα υποστηριχθούν μέχρι και 80 μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) με παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών. Μέχρι στιγμής, έχουμε προχωρήσει με περισσότερα από 30 έργα, εκ των οποίων έξι έχουν ήδη ολοκληρωθεί.
 Όσον αφορά τη ζήτηση για το πρόγραμμά μας, καταφέραμε να το καταστήσουμε γνωστό σε όλη την Ελλάδα, με μόνο το ένα τρίτο των αιτήσεων να προέρχεται από την Αττική και τα άλλα δύο τρίτα από την υπόλοιπη χώρα. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση από τον κλάδο τροφίμων και ποτών και από τον κλάδο της βιομηχανίας. Οι υπηρεσίες που μας ζητούν αφορούν κατά κύριο λόγο σε συμβουλευτικές υπηρεσίες για μάρκετινγκ και πωλήσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στις εξαγωγές, καθώς και σε βοήθεια στη διαμόρφωση της στρατηγικής μιας επιχείρησης.
Εκτός από συμβουλευτικές υπηρεσίες, το Πρόγραμμα υποστηρίζει τις ελληνικές ΜμΕ και μέσω άλλων δραστηριοτήτων, ιδιαίτερα στον τομέα της προώθησης των εξαγωγών. Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια σχεδιάζουμε να προσφέρουμε εξειδικευμένη κατάρτιση σε 250 ΜμΕ σε συνεργασία με τοπικούς οργανισμούς εξαγωγών, ενώ παράλληλα θα υποστηρίξουμε και επιχειρηματικά ταξίδια για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και ξένων ΜμΕ.
 
Είχατε δηλώσει παλαιότερα ότι όταν η EBRD δεν θα έχει να κλείσει άλλες συμφωνίες στην Ελλάδα, θα έχει τελειώσει το έργο της. Πώς σχολιάζετε σήμερα την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας; Κατά την άποψή σας, σε ποιους τομείς η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ενισχύσει την οικονομία και να προσελκύσει περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις;
 
 Όπως γνωρίζετε, ήρθα στην Ελλάδα ως επικεφαλής της EBRD για τη χώρα το φθινόπωρο του 2015, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδο. Μερικές φορές μου ήταν δύσκολο να παραμείνω αισιόδοξη, καθώς οι οικονομικοί δείκτες της χώρας έβαιναν μειούμενοι. Η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική σήμερα, υπάρχει ένας αέρας προσμονής και η γενική διάθεση είναι θετική.
Πρέπει όμως να γίνουν ακόμα πολλά, κυρίως για να καταστεί η χώρα πιο φιλική για επενδύσεις. Είμαι αισιόδοξη ότι η θετική πορεία των μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστεί με έναν κάπως ταχύτερο ρυθμό και πιστεύω ακράδαντα ότι η Ελλάδα έχει όλα τα εφόδια για να γίνει μια επιτυχημένη οικονομία. Τα εμπόδια που αναφέρονται από πολλούς επενδυτές, ξένους και Έλληνες, όπως ο τεράστιος όγκος γραφειοκρατίας και ο εξαιρετικά αργός ρυθμός με τον οποίο λειτουργεί η ελληνική δικαιοσύνη, χρειάζονται επειγόντως προσοχή. Εάν υπάρχει περιθώριο για μείωση των φορολογικών συντελεστών, τότε ασφαλώς αυτό θα ήταν χρήσιμο, καθώς η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα φορολογίας.
 

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο