Πέμπτη
21 Μαρτίου 2019
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Ο αυτοματισμός φέρνει τις αποθήκες στο κέντρο της πόλης

22 Οκτωβρίου 18 |
Νόα Χόκμαν

DEALS

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΓΟΡΑΣΤΗΣ ΠΩΛΗΤΗΣ
02 Ιανουαρίου 19 NBG Pangaea REIC I&B Real Estate (Θυγατρική ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ)
21 Δεκεμβρίου 18 NBG Pangaea REIC -

ΜΕΤΟΧΕΣ

ΔΕΙΚΤΕΣ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Solum Property Solutions

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

IBI Group

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

Savills

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΕΤΑΔ A.E.

Eταιρεία του Δημοσίου - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Antulio Richetta

Διευθυντής IBI Group
Μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα αποκαλύπτει ότι όλες οι δουλειές στο λιανεμπόριο πρόκειται να εξαλείφουν υποκαθιστάμενες από τον αυτοματισμό.

 

Το ενδιαφέρον είναι ότι η μελέτη που διεξήχθη από τη Citigroup και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υπογράφεται από τον ακαδημαϊκό  Carl Benedikt Frey, ο οποίος λίγα χρόνια νωρίτερα, το 2013, είχε προβλέψει –μάλλον επιτυχημένα-  ότι  το 47% των τρεχουσών θέσεων εργασίας ήταν ευάλωτες έναντι του αυτοματισμού.

Η νέα έρευνα  Technology At Work 3.0, πάει ένα βήμα παρακάτω σε ότι αφορά το λιανεμπόριο και είναι ενδιαφέρον δει κανείς τι επιπτώσεις μπορεί να επιφέρει αυτή η εξέλιξη στην αγορά ακινήτων. Να τι αποκαλύπτει ο Noah Hochman, της TruAmerica (Senior Managing Director, Capital Markets).

Ποια τα βασικότερα συμπεράσματα?

Σύμφωνα με τον καθηγητή Frey η ανθρώπινη εργασία στο κλάδο λιανικής πρόκειται να εξαλειφθεί ολοκληρωτικά. Το 80% των θέσεων απασχόλησης που θα χαθούν θα αφορούν στους κλάδους μεταφορών, αποθηκών και διαχείρισης αποθεμάτων (logistics) και το 63% στο κλάδο πωλήσεων κινδυνεύουν να αυτοματοποιηθούν.

Για τί είδους αριθμούς μιλάμε?

Οι αμερικανικές εταιρίες απασχολούν 2εκατ. ανθρώπους σε τμήματα σύνθεσης και συλλογής προϊόντων και πάνω από το 90% διαλογής γίνεται χειρονακτικά. Στο ΗΒ εκτιμάται ότι 2,25εκατ. θέσεις εργασίας στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο κινδυνεύουν από τον αυτοματισμό.

Ποια θα είναι όμως η επίπτωση στην αγορά ακινήτων?

Πρώτα από όλα η ήδη εκφρασμένη και φανερή επίπτωση αφορά στην πτώση των αποτυπωμάτων που έχουν τα εμπορικά κέντρα και οι δρόμοι υψηλής κατηγορίας (high street) ή η ανάγκη που ήδη έχουν να προσφέρουν διαφορετικές καταναλωτικές εμπειρίες. Το επίπεδο της απαρχαίωσης του κλάδου ακινήτων είναι πιθανό να αυξηθεί με πρωτεύον παράδειγμα αυτού του παραδείγματος των άδειων εμπορικών χώρων / φαντασμάτων στις ΗΠΑ.

Ποια είναι τα καλά νέα?

Το ότι ο κόσμος έχει για την ώρα υποτιμήσει το μέγεθος της προσαρμογής που απαιτείται στους χώρους αποθηκών και βέβαια το πώς αυτό θα αλλάξει τον τρόπο που αγοράζουμε, που ζούμε και που χτίζουμε πόλεις.

Πόσος επιπλέον χώρος αποθηκών θα απαιτηθεί?

Σύμφωνα με μια ανάλυση της Prologis εκτιμάται ότι η κάλυψη της διαδικτυακής εμπορικής δραστηριότητας απαιτεί 300% περισσότερο χώρο αποθηκών σε σχέση με τη δραστηριότητα μέσω φυσικών καταστημάτων. Σύμφωνα με προβλέψεις της Euromonitor για την ανάπτυξη του παγκόσμιου διαδικτυακού εμπορίου πάνω από 2,3 δισ. επιφάνειας νέων αποθηκευτικών χώρων θα μας είναι απαραίτητα μέχρι το 2035.

Πώς όλα αυτά θα αλλάξουν τον τρόπο που εξελίσσονται οι πόλεις?

Η έρευνα αποκαλύπτει πως οι αναπτύξεις μεικτής χρήσης, που για την ώρα περιλαμβάνουν οικιστικά κτίρια δίπλα σε εμπορικά ακίνητα και γραφεία, θα μετατραπούν σε αναπτύξεις οικιστικών με κτίρια αποθηκών στο τελευταίο χιλιόμετρο της πόλης. Για να αντιληφθούμε τη μορφή αυτή είναι αξιόλγο το παράδειγμα της Segro…θα μοιάζει σαν η επιφάνεια του Λονδίνου να καταλειφθεί από την Segro.

Πώς αλλιώς αποθήκες και βιομηχανικά ακίνητα θα χρειαστεί να αλλάξουν για να συναντήσουν της ζήτηση?

Οι νέες καινοτομίες περιλαμβάνουν πολυεπίπεδα βιομηχανικά κτίρια, που είναι αρκετά οικεία στην Ασία όχι όμως στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Οι αυξημένες τιμές γης στο νέο όριο της πόλης θα σημαίνουν ότι τέτοιες λύσεις θα αποτελούν αναγκαιότητα και η αύξηση του αυτοματισμού και της τεχνολογικής καινοτομίας θα τις κάνεις εφικτές με τρόπο που δεν είναι ακόμη σήμερα.

Πλατφόρμες καινοτομίας όπως οι Flexe, μιας μορφής Airbnb για βιομηχανικούς χώρους χρησιμοποιεί μια εφαρμογή που συνδυάζει άδειους χώρους με επαγγελματίες που χρειάζονται χώρους. Μια λύση που κάνει τον κλάδο περισσότερο αποδοτικό.
 

(source:NationalEconomy September 6, 2017 Mike Phillips, Bisnow London)

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο